Yaz aylarını çok seviyoruz. Ferah kıyafetlerle özgürce geçireceğimiz güneşli günler güzel ama bu kıyafetleri hangi kumaşlardan tercih edeceğimizi biliyor muyuz? Yazın her kumaş kullanılır mı?
Tabii ki hayır. Yaz aylarında, kışın veya mevsim dönemlerinde giydiğimiz kıyafetlerin üretildiği kumaşları kullanmamız mümkün değildir. Zira her kumaşın farklı yapısal özellikleri bulunur ve bedenimizin sağlığı bakımından, doğru kumaşı seçmemiz büyük önem arz eder. Ayrıca konfor bakımından da doğru kumaşın seçilmesi önemlidir. Zira kimi kumaş tipleri, ısıyı absorbe etmekten çok, tutma özelliğine sahiptir ki; yazın bunu pek istemeyiz.
Yaz aylarında kullanılması önerilen kumaşların ortak özelliği, ısı ve hava geçirgenliğidir. Doğal olarak sıcak havalarda, giysi içerisinde havanın hareket etmesini ve bedenimizin serin kalmasına yardımcı olmasını isteriz. Yaz kumaşlarının ikinci ortak özelliği ise terlemenin azaltılmasına yardımcı olmalarıdır. Burada bir yanıltıcılığı engellemek gerekir. Terletmeyen kumaş yoktur. Terleme, bedenin doğal reaksiyonlarından birisidir ve aslında sağlıklı bir durumdur.
Yaz aylarında daha efektif olabilecek bazı kumaş türlerini sizin için derledik. Fakat bu kumaşların, kışın kullanılamayacağını da söylemiyoruz. Elbette bu kumaşların kalın formlar, kış aylarında kullanılan giysilerde de kullanılır. Yaz aylarında kullanılan kumaşların, dokularının daha seyrek ve genellikle açık renkte olması, onları yaz kumaşı haline getirecektir.
Pamuk, insanlık tarihinin yünle birlikte, en eski kumaş hammaddesi olarak bilinir. Oldukça sağlıklı ve doğal bir ürün olan pamuk, yaz giysilerinde yaygın olarak kullanılır. İç çamaşırlarında da sıkça kullanılan pamuklu kumaşlar, seyrek dokuma tekniği ile tüm giyim ürünlerinde yazlık formda üretilebilir.
Penye ürünlerden jean pantolonlara kadar birçok üründe bu kumaş türüne rastlamamız mümkündür. Ancak pamuk kumaştan üretilen ürünlerin sıvı tutma özellikleri, sentetik ve yarı sentetik kumaşlara göre daha yüksektir. Kuruma süreleri de yapıları nedeniyle diğer ürünlerden daha uzun olabilir. Bu nedenle pamuklu kumaştan üretilen ürünlerin, yazlık olsalar dahi, sıkça değiştirilmelerinde fayda vardır.
Yaz aylarında seçilecek pamuklu kumaşların ince olmaları gereksinimlerinden de elbette söz edelim.
Bambu kumaş Güney Asya kökenlerinden gelen bir kumaş türüdür. Bu ülkelerin genel iklim özellikleri dikkate alındığında, zaten bu kumaşın bir yaz kumaşı olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Bambu; esnek, dayanıklı, hava alan ve kolay renklendirilebilen doğal bir üründür. Hayatımıza genellikle çoraplarla giren bu kumaş türü, bugün poliamid ve diğer sentetiklere rakip olma durumundadır. Tabii bambu doğal bir ürün olduğundan, üretim maliyetlerini bir miktar yükseltir ve sentetiklerle bu bakımdan yarışması beklenen bir durum değildir.
Asetat, selülozun kimyasal işlemlerle dönüştürülmesinden elde edilen bir maddedir. Selüloz, hemen her bitkinin yapı taşları içerisinde yer alıyor olduğundan, esasında doğal bir üründür. Ancak doğrudan kumaş olarak kullanımı mümkün olmadığından, ağaçlar ve diğer bitkilerden elde edilen selüloz, işlenerek asetat kumaş haline getirilir.
Asetat kumaş, parlak dokusu ve kolay kırışmayan yapısı ile özellikle yazlık kıyafetlerde kullanılan bir üründür. Ürün hava alabilen bir yapıya sahip olmasıyla birlikte drape edilmeye de çok uygundur. Şekil verilmesi gereken giysilerde bu kumaş türü sıkça kullanılır.
Poliamid, bir petrokimya ürünüdür. Ancak bu ürünün petrol bazlı olması, sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Zira petrolden üretilen vazelin, yaygın olarak kullanılan sağlık ürünleri içerisindedir ki, poliamid kumaşlar da sağlıksız değildir.
Naylon ile aynı ailede yer almakla birlikte, daha sıhhi bir ürün olan poliamid, neredeyse tüm giyim ürünlerinde kullanılır. Esnek bir kumaşa dönüşen ürün, farklı iplik kalınlıklarına sahip olabileceği gibi farklı şekillerde dokunması da mümkündür.
Poliamid, yaz aylarının da vazgeçilmez kumaş türüdür. Hava alan ve hızlı kuruyan yapısı ile hem sağlıklı hem de kullanışlı bir kumaş türü olması, yaz kıyafetlerinde tercih edilmesini sağlar.
Likra (lycra), esneyen kumaş olarak bilinen sentetik kumaş türüdür. Farklı hammaddelerin birleşiminden elde dilen bu ürün, neredeyse tüm giyim ürünü türlerinde ve her mevsimde kullanılır.
Naylon, polyester, pamuk, yün ve fiber gibi materyallerin liflerinden elde edilebilen likralı kumaşlar birçok önemli özelliğe sahiplik yapmaktadır. Karışım üzerinden ortaya çıkan bir malzeme olarak nefes alabilirliği yüksektir ve böylece yaz aylarında birçok iç çamaşırı ve kıyafet likralı kumaştan yapılabilmektedir.
Naylon kumaş, günümüz giyim sektöründe diğer ürünlerin neredeyse tamamından fazla kullanılır. Bir karışım unsuru olarak, hemen her kumaş türünde bulunan naylon, bir petrokimya ürünüdür, bu sayede ciddi bir dayanıklılığa sahiptir. Farklı iplik kalınlıklarında, hemen her dokuma türüne uygun olan naylon, iç giyimde dikkat çekici tasarımların da ana unsurudur. Bununla birlikte diğer pek çok kumaş türüne de can verir.
Naylon kumaş, ipliğin üretimi sırasında ana maddesine eklenen boyalarla renklendirilir. Bu nedenle, neredeyse hiçbir naylon kumaş türü renk kaybetmez. Naylon kumaş birçoğumuzun bildiği üzere çok hızlı kurur ve kolayca temizlenebilme özelliğine sahiptir.
Yaz zamanlarında ve yazlık giysilerde genelde naylon kumaş sıkça kullanılır. Bu yaz aylarının özelliğinden gelir. Denizden çıkınca üzerimize aldığımız t-shirt türlerinden, mayo ve şortlara kadar pek çok ürün bu kumaştan üretilir.